dimarts, 9 d’octubre del 2012

Joves de moviments socials alemanys visiten les Terres de l’Ebre.

Després de conèixer diversos projectes de la ciutat de Barcelona, com ara el Casal La Respota del Fort Pienc o diferents projectes del  barri de Sants, i fer-hi una ruta històrica sobre l’anarquisme, van baixar cap a l’Ebre. L’estada va servir per intercanviar opinions, experiències i formes de treball de la lluita anticapitalista.

 El grup, estava format majoritàriament per membres de Soziale Bildung, col·lectiu de caire social centrat en la recuperació de la memòria històrica antifeixista, amb seu a la ciutat alemanya de Rostock, amb qui membres de Maulets i del Casal Popular Panxampla va mantenir un intercanvi l’agost de l'any passat.
Dijous 4, van visitar escenaris de la Batalla de l’Ebre. Allà van poder comprovar in situ la magnitud real de la guerra a casa nostra i en particular de l’espectacular ofensiva engegada pel bàndol antifeixista al juliol del 38.
A la nit es van traslladar a Deltebre, on van ser rebuts pel Centre Social Autogestionat “Lo Maset”. La trobada va resultar profitosa i va proporcionar un interessant intercanvi de punts de vista i d’experiències en el camp dels centres autogestionats, que com el Maset, intenten esdevenir un punt de trobada per a joves i per a diferents moviments socials i polítics.

Divendres 5 van anar al Delta de l’Ebre on Brian Cutts, membre de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, va parlar sobre el moviment social articulat al voltant de la defensa del riu, i com aquesta lluita va proporcionar un lligam per a la gent del territori, i un estímul per canviar dinàmiques polítiques Més tard el grup es va traslladar al Casal Popular Panxampla de Tortosa on van ser rebuts per membres que van explicar-los l'activitat del Casal. A la tarda es va fer una ruta per Tortosa, durant la qual va sorprendre el monument franquista al mig del riu. L'explicació de la campanya per la seva retirada, va servir per debatre sobre els processos de desnazificació a Alemanya i la transició a l’Estat Espanyol.  

Finalment, el darrer dia el grup es va traslladar a la Fatarella, on l’escriptor Josep Gironès va fer una exposició dels Fets de la Fatarella, ocorreguts al gener del 1937, emmarcats en els primers enfrontaments dins la rereguarda republicana. Pensem que el coneixement d’aquells episodis resulta important per als moviments alternatius i exemplifica els enfrontaments i contradiccions que sempre ha tingut l’esquerra, i com no s'han de solucionar.

Des d'Arran Terres de l'Ebre pensem que la realitat cada cop més polièdrica que ens toca viure reforça la importància que té la comunicació entre les  persones que militem i ens organitzem per canviar el nostre entorn
. Per tant, considerem molt profitosos aquest tipus d'intercanvis, ja que proporcionen diferents punts de vista, que poden ajudar a reforçar la nostra activitat política i incidir més en la societat.