diumenge, 30 de setembre del 2012

Pobles germans, pobles en lluita: dels Països Catalans a Palestina


El passat dissabte 29 de setembre vora una quarantena de persones van reunir-se a l’espai de l’Ecomuseu d’Orta per tal d’assistir a la projecció del documental que porta per títol “Més enllà del mur, cançons contra l’apartheid” i una xerrada a càrrec de Montserrat Solà i Josep Mª Navarro.  

Esta convocatòria estava emmarcada com a resposta a les darreres notícies aparegudes a la premsa que expliquen la intenció del Fons Nacional Jueu (FNJ) de realitzar una replantació simbòlica de 500 arbres a la zona on van morir de forma tràgica cinc bombers dels GRAF Lleida al 2009. El FNJ és un lobby sionista que col·labora activament amb l’ocupació a Palestina i cerca donar una bona imatge de l’estat d’Israel i del sionisme arreu del món. De la mateixa manera, ens hem assabentat de l'agermanament del poble d'Orta amb l’assentament de colons del Yattir. Des d’Arran tenim clar que es tracta d’una operació mediàtica del FNJ, el qual es dedica a rentar-se la cara tot fent “bones accions ecològiques”, a canvi de recolzar la colonització dels territoris palestins.

Creiem que no es pot utilitzar lo tràgic incendi amb el cínic objectiu d’establir un “agermanament” amb el lobby sionista responsable de l’ocupació de Palestina. L’apartheid racista al qual estan sotmetent al poble palestí és massa greu com per a que el poble d’Orta permeti cap complicitat amb els opressors.
L’acte, que va començar a les 19.00 es va iniciar amb un documental que narra l’experiència solidària d’una brigada de músics d’arreu dels Països Catalans (Obrint Pas, Cesk Freixas, Pau Alabajos i Nabil) que van viatjar a Palestina per tal de conèixer de primera mà el que està succeint, tot transmetent els seus valors a través de la música.
Després va ser el torn per la Montserrat Solà, antropòloga, la qual ens va explicar les experiències viscudes arran del del seu viatge politicotúristic amb el guiatge de Sodepau  l’estiu del 2011 per Terra Santa. La Montserrat va voler destacar la importància d’anar a conèixer en primera persona com és la situació, ja que "fins que no ho vius no te n’adones de l’extrema gravetat dels fets". "L’estat israelià cada dia s’assegura de deixar clar als palestins que viuen sota una ocupació, generant situacions que arriben a ser esperpèntiques, com ara el fet que molta gent hagi de creuar dos punts de control per tal d’anar a comprar al pa", apuntava l’antropòloga. Per últim va voler posar de relleu la voluntat de totes les persones que viuen sota l’ocupació de seguir existint com a poble, sota la màxima irrenunciable  d’ EXISTIR ÉS RESISTIR.

L’acte va continuar amb la intervenció de Josep Maria Navarro, expresident i actual membre de l’ONG Sodepau i un dels fundadors de la Xarxa d’Enllaç amb Palestina.  L’activista va fer un breu repàs històric al conflicte però també va voler reflexionar al voltant de l’emmirallament que alguns polítics catalanistes tenen vers el model  de l’estat d’Israel, qualificant-ho com a preocupant. Finalment, va concloure la seua intervenció  advertint dels perills que suposa construir un estat català en que el mercat sigui més important que les persones i no a l'inrevés

L’acte es va cloure amb un torn de preguntes al voltant de la situació del conflicte, tot posant de relleu la necessitat de donar una resposta a les intencions del FNJ. 

POBLES GERMANS, POBLES EN LLUITA!
Hurria Filistin (Llibertat per Palestina!)

Arran Terra Alta