dilluns, 7 de maig del 2012

Lliurament dels premis del Certamen de Literatura Social Homenatge a Joan Fuster

Enguany fa 50 anys de la publicació de Nosaltres, els valencians. Aquesta obra, la més influent de les que va publicar Joan Fuster, va esdevenir un estímul crucial per a l'arrencada d'iniciatives de construcció nacional en clau integradora: en clau de Països Catalans.
Aquesta data no podia passar per alt, i menys encara si coincidia amb el 90è aniversari del naixement del suecà, els 20 anys de la seua mort, i els 30 del famós discurs del 25 d'abril a Castelló en que va dir frases tan recordades com: O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. L'Assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre hem organitzat un seguit d'actes i un concurs literari per recordar-ho.
El primer, va tenir lloc en el marc de la Fira Literària de Jesús, i va consistir amb el passi del documental "Ser Joan Fuster", un recorregut cronològic per la biografia de l'escriptor i assagista valencià, així com un col·loqui sobre la figura de Joan Fuster.
El següent acte es va celebrar el passat dissabte 5 de maig. Va consistir en un sopar literari al Casal Popular Panxampla de Tortosa, que va servir per fer el lliurament dels premis a les tres categories -assaig, narrativa i poesia- del Certament de Literatura Social Homenatge a Joan Fuster, en el qual han participat una vintena de persones de tots els Països Catalans.
Els guanyadors van ser: en la modalitat d'assaig, Emigdi Subirats Sebastià, de Campredó, amb l'obra Joan Fuster, un català de Sueca; per altra banda, Núria Gil Bordes de Vinaròs, amb el seu recull de poemes es va endur el premi  de poesia; finalment, Maria Pallarès Valero, del barri de Torreforta de Tarragona, es va endur el primer premi de narrativa amb la narració A Temps, modalitat que va contar amb un accèssit, donada la gran qualitat de les obres, on es va premiar a Joan Barnet Gabanyach, de Cabrils (el Maresme) amb el relat A Babilònia.  El premi consistia en un llibre de Joan Fuster, un diploma i la publicació de les obres premiades a la revista dels estudiants de Filologia Catalana de la URV, així com al web de la campanya en homenatge a Joan Fuster (http://fuster.maulets.org/). Finalment, i per concloure l'acte, va tenir lloc un concert del grup tarragoní Ai Carai!
Des de l'Assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre valorem molt positivament la participació i la qualitat de les obres presentades al concurs, i esperem que els actes d'homenatge a Joan Fuster hagin servit per contribuir a avançar en la construcció dels Països Catalans.

Maulets Terres de l'Ebre, maig del 2012.