dissabte, 21 d’abril del 2012

Homenatge a Joan Fuster en el 50è aniversari de Nosaltres, els valencians

Enguany fa 50 anys de la publicació de Nosaltres, els valencians. Aquesta obra, la més influent de les que va publicar Joan Fuster, va esdevenir un estímul crucial per a l'arrencada d'iniciatives de construcció nacional en clau integradora: en clau de Països Catalans. Aquesta data no podia passar per alt, i menys encara si coincidia amb el 90è aniversari del naixement del suecà, els 20 anys de la seua mort, i els 30 del famós discurs a Castelló on va dir frases tan recordades com: O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble.

L'Assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre no hem volgut faltar a la cita, i hi volem contribuir fent de l'homenatge un pas més per avançar en la construcció dels Països Catalans. 
Per portar a terme el nostre objectiu, hem organitzat un seguit d'actes, i un concurs literari. 
El primer, va tindre lloc el passat divendres 20 d'abril, en el marc de la Fira Literària de Jesús. Va consistir en la projecció del documental "Ser Joan Fuster", un recorregut cronològic per la biografia de l'escriptor i assagista valencià. L'acte va contar amb la presència d'alumnes de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, que estaven fent un intercanvi amb altres de la Universitat Rovira i Virgili. Gràcies a això, vam poder sentir unes paraules del Doctor Pere Navarro, amb les quals va esperonar als presents, tot seguint el mestratge de Fuster, a lluitar fins al final, des d'ara mateix, per crear la unitat nacional i popular que ell defensava. També va dir unes paraules Emigdi Subirats, de l'organització de la fira, que va transmetre l'emoció i alhora la tristesa que ens havia envaït a tots en veure com va lluitar Fuster, i també com va fracassar tot el seu ideari amb l'error de la transició. L'esperança de girar la truita a la situació històrica, és un dels motius que ens animen a seguir lluitant per la nostra terra, perquè tal com va dir Salvador Allende, "la història és nostra i la fan els pobles".
El següent acte d'homenatge a Fuster, serà el 5 de maig. Consistirà en un sopar literari al Casal Popular Panxampla de Tortosa, que servirà per fer el lliurament dels premis a les tres categories -assaig, narrativa i poesia- del Certament de Literatura Social Homenatge a Joan Fuster, en el qual han participat una vintena de persones. Tot seguit tindrà lloc un concert del grup tarragoní Ai Carai! Des de Maulets invitem a tothom a participar-hi.

més informació www.maulets.org/fuster