diumenge, 6 de març del 2011

Quant paguem els i les jóvens de les Terres de l'Ebre per poder estudiar?

Maulets de les Terres de l'Ebre hem iniciat una campanya per denunciar el que hem de pagar els estudiants cada vegada que marxem dels nostres pobles per anar a la gran ciutat a estudiar.

Volem denunciar el model territorial vigent, en el que el centre s’emporta tota la riquesa i als altres ens toca la brossa que no vol ningú. Per fer això, elaborarem un informe per denunciar aquest desgreuge amb les dades que ens proporcionen els estudiants mitjançant una enquesta (que pots respondre
aquí) sobre el preu d'estudiar fora. Es preveu recollir gairebé un miler de qüestionaris, que pregunten si es rep alguna beca, o si es tenen perspectives de futur per tornar a les Terres de l'Ebre.

El fet de viure a la perifèria del país comporta als joves de l'Ebre haver de desplaçar-se fora del nostre territori per estudiar. El model de la gran Catalunya-ciutat, heretat de l'ideal noucentista, actua en detriment dels territoris més allunyats del centre. Aquesta dinàmica centralitzadora, no s'atura, i encara es veu més acusada a conseqüència dels projectes que es volen implantar a les nostres comarques, i que ens estan convertint en un subministrador de recursos que faciliten l'engranatge de la gran ciutat.

Estudiar fora comporta nombroses despeses econòmiques, que en un context de crisi encara es fan més difícils de sufragar, i alhora, aquest esforç limita l'accés de moltes joves als estudis superiors, ja que les famílies no ho poden pagar tot.

El sistema actual de beques, no subvenciona el cent per cent de les despeses que aquest fet ocasiona. És més, amb les constants retallades que s'anuncien des del govern, aquestes ajudes encara arribaran a menys grups de població.

Les reformes laborals i universitàries, encarades cap a un sistema de mercat salvatge, no promouen cap iniciativa per universalitzar l'ensenyament superior, ans el contrari. Per a que el sistema funcione é
s necessari que un segment de població mai puga accedir als coneixements superiors, de la mateixa manera que hi ha d'haver una base de treballadors precària per a aconseguir més beneficis.

Per tot això reivindiquem la centralitat del nostre territori dins dels Països Catalans.
Denunciem el sistema centralista, que pretén imposar un model econòmic destructiu a les nostres comarques i reivindiquem el desenvolupament d'iniciatives econòmiques sostenibles.

Finalment, demanem la gratuïtat del transport per als joves estudiants.

Maulets, el jovent independentista revolucionari
1 de març del 2011