dilluns, 7 de març del 2011

Enterrament de la pagesia i el petit comerç

L'arribada de Carrefour a les nostres terres s'ha venut com una oportunitat per al territori, una oferta de llocs de treball en temps de crisi. Però del que no s'ha parlat tant és dels “danys col·laterals” que pot comportar la implantació d'esta multinacional al nostre poble, de com pot afectar esta empresa a la pagesia i el petit comerç d'Amposta i les Terres de l'Ebre, que ja fa anys que estan en crisi.

Diu la dita que “qui no guarda quan té, no menja quan vol”, i en este cas la saviesa popular reflectix molt bé l'actitud de l'Ajuntament d'Amposta. Portant Carrefour a Amposta s'estan creant uns quants llocs de treball a curt termini -fet que evidentment és positiu-, però a llarg termini no queda gens clar ni que els llocs de treball d'estes persones siguen estables, ni que l'arribada de la multinacional siga positiva per al poble: sense poder “rebentar” preus com fan les grans multinacionals, sense poder oferir els mateixos horaris i sense disposar dels diners i el poder del què disposen este tipus d'empreses, als petits productors i comerciants els espera un futur complicat.

Hem de tenir en compte, a més, que avui dia a l'Estat espanyol existix un monopoli comercial en el qual entre set empreses (una de les quals Carrefour) es controla un 75% del negoci alimentari a tot l'Estat. És a dir, estes set empreses (Mercadona, Eroski, Alcampo, El Corte Inglés, Carrefour i les majoristes Euromadi i IFA/1) poden decidir els preus de venda dels aliments (amb la conseqüent ruïna que suposa això per la pagesia i el petit comerç, que no hi poden competir de cap manera), quins aliments es venen (cosa que implica la introducció de transgènics i la reducció de diversitat), etc.

És per això que Maulets considerem que la inauguració de Carrefour a Amposta suposa el “toc de gràcia” definitiu per al petit comerç i la pagesia d'Amposta i escenifiquem com a acció de protesta l'enterrament de la pagesia i el petit comerç.

Per un model de ciutat on tothom tinguem futur: Carrefour? No, gràcies!