La nit del passat diumenge 4 de juliol membres de Maulets de les Terres de l'Ebre es disposaven a enganxar cartells amb cinta adhesiva per Amposta, amb l'objectiu de fer difusió de l'autobús organitzat pel col·lectiu per assistir al Rebrot, l'Aplec de Joves dels Països Catalans que es celebrarà el proper 15, 16, 17 i 18 de juliol a Berga. No van poder fer-ho, però, ja que un agents de la Policia Local va aturar-los i va prohibir-los continuar amb males maneres.
Així, just quan anaven a començar a encartellar un cotxe de la Policia Local els va aturar i els va preguntar què estaven fent. En respondre, un agent va preguntar-los on i què pensaven encartellar i si tenien permís per fer-ho, per la qual cosa els jóvens van ensenyar-li els cartells i van explicar-li que anaven a penjar-ho a la cartellera així habilitada al costat del camp de futbol. Van explicar-li també que no havien demanat permís per encartellar perquè trobaven lògic que per enganxar cartells en una cartellera pública no fos necessari entrar una instància a l'Ajuntament.
A partir d'esta resposta l'actitud de l'agent va començar a empitjorar notablement, dient-los que sí que havien de demanar permís i acusant-los de mentir ja que “esteu molt lluny del camp de futbol”. Quan un membre de Maulets va intentar insinuar-li que les distàncies són relatives, sobretot depenent de si s'està acostumat a moure's en cotxe o a peu en un poble com Amposta, l'agent va acusar-lo de tenir una actitud provocadora i va demanar-li la identificació. El jove va entendre que no hi havia molta cosa a fer i que no valia la pena intentar raonar, per la qual cosa va callar i va identificar-se dient-li el seu nom i cognoms i el número de DNI. Quan l'agent va demanar-li el DNI físic el jove li va respondre que no el portava a la cartera, sinó que el tenia a casa, i que si fes falta podia anar-lo a buscar en un moment ja que era prop d'on es trobaven.
Finalment el policia va dir que li digués les dades que consten al DNI. Quan va arribar el torn de dir-li l'adreça de casa va tornar a intentar provocar el jove, dient-li que “ets un mentider, això és molt lluny d'aquí”, que “sembla ser que no tens les distàncies molt clares” i fent comentaris irònics (de gràcia dubtosa tenint en compte la situació) en referència a això. El jove va optar una vegada més per callar, veient que l'agent tenia una clara voluntat de buscar-li les pessigolles i provocar-lo. Quan va acabar de prendre les dades al jove el policia va marxar.
Des de Maulets no entenem esta manera de fer per part d'un agent de la Policia Local, i no som capaços de discernir si este comportament és degut a una qüestió política (intentar “espantar” als jóvens crítics, com ja va intentar l'Ajuntament fa quasi un any, quan va denunciar sense cap prova membres de Maulets) o a una qüestió personal (que l'agent en qüestió tingués “un mal dia” i decidís abusar de la seua autoritat per “desfogar-se”), tot i que les dos possibilitats són igual de preocupants. Este tipus d'actituds per part d'un suposat professional difícilment ajudaran a “mantenir la qualitat de vida” i el “desenvolupament de l'activitat social” que propugna en la seua descripció (http://www6.gencat.net/policia_local/scripts/indexloc.asp?localid=234&np=1&tpagi=PRESENTACI%D3) la Policia Local, ans al contrari: l'únic que faran és provocar un sentiment de desconfiança i rebuig de la població cap a este cos.
Per acabar, Maulets ens preguntem quin sentit té haver d'entrar una instància a l'Ajuntament cada vegada que es pretén fer difusió d'un acte mitjançant les (poquíssimes) cartelleries públiques que hi ha a Amposta. ¿És necessari, controlar quins col·lectius culturals, polítics, d'oci, etc. es mouen pel nostre poble? ¿És esta la millor manera de potenciar la participació ciutadana? Desgraciadament, sembla ser que des de l'òptica de l'Ajuntament sí.
Maulets Terres de l'Ebre
5 de juliol del 2010