El passat dissabte 28 de gener, l'assemblea de Maulets de les Terres de l'Ebre vam organitzar una jornada reivindicativa per donar a conèixer la campanya antirepressiva que hem iniciat. Els actes es van iniciar amb una xarrada a càrrec de l'advocada i portaveu nacional d'Alerta Solidària, Maria Josep Martínez titulada “Ordenances de civisme, eines de control polític i social”.
A la xarrada es va parlar de com aquest tipus d’ordenances serveixen per criminalitzar tant la crítica política, afectant moviments socials que utilitzen el carrer per a difondre les seues idees (pancartes, cartells, fulls...), com als joves que utilitzen el carrer com a espai d'oci obert i participatiu (multes per beure alcohol al carrer), o gent sense sostre que volen invisibilitzar, intentant així amagar les desigualtats socials existents, i imposant una moral puritana i higienitzadora.
També es va parlar de com les ordenances del civisme suposen una excessiva reglamentació de les activitats que es duen a terme al carrer i acaben afavorint una societat civil totalment morta, que només utilitza la via pública per anar a treballar o comprar. Per això es criminalitza qualsevol ús alternatiu del carrer, com les pràctiques comunitàries al carrer que tenen moltes persones nouvingudes i que a la nostra societat fa anys que hem perdut. Això alimenta la xenofòbia, la qual cosa es demostra amb l’ús que fan d’aquest fet partits racistes.
Tot seguit hi va haver un sopar popular, i en acabat, un concert del cantautor tarragoní Josep Romeu, que va presentar el seu nou disc “La mirada infinita”. Durant l'acte, un representant de Maulets va explicar el perquè d'aquesta campanya antirepressiva.
En els últims temps, hi ha hagut un augment de la pressió administrativa contra diversos moviments polítics de la ciutat de Tortosa. Les pressions venen en forma de multes diverses, identificacions i seguiments policials en moltes activitats polítiques, denegació de peticions de material o espais per organitzar actes, prohibició de manifestacions....
Els moviments polítics que en són víctimes també són molt diversos, des de Maulets a la CANC, passant pel Casal Popular Panxampla, el col·lectiu d’indignats, assemblees d'estudiants.... fins a sindicats més institucionals com CCOO.
En definitiva, podem parlar d'un intent de controlar i sufocar, qualsevol iniciativa i moviment polític que no tingue el suport i la tutela dels poders polítics (Ajuntament i Generalitat).
Membres de Maulets, a nivell particular, hem rebut multes per enganxar cartells que ascendeixen a 700 euros. Un altre cas és el del mural que es va repintar a la plaça del Bimil·lenari, deprés d'haver estat embrutat amb pintades feixistes. Per aquest fet, demanen 350 euros. Fora de les multes econòmiques, l'ajuntament també posa traves a l'hora d'organitzar actes. Durant la tardor del 2011 l'assemblea de Maulets es reunia amb el regidor de Cultura i el de Festes, per plantejar on fer un concert en motiu del Correllengua, l'ajuntament va dir que no cedia cap local cobert i va posar mil traves per utilitzar els espais. Al final no es va fer el concert. La reticència a deixar espais a segons qui, també s'afegeix a la de fer ús dels serveis públics. Mil i una vegades, l’ajuntament ens ha dit que no té punts de llum en espais que sabem del cert que si que en tenen.
Des del nostre punt de vista, entenem aquesta manera d’actuar caciquista i poc democràtica. El fet que les sancions interposades siguen administratives, fa que siguen molt més autoritàries i dificulten la possibilitat de ser recorregudes; igualment, per ser administratives, ja s’ha vist que en diferents municipis s’han utilitzat diferents vares de mesurar: fent la vista grossa quan ha convingut i aplicant-la en la màxima rigidesa quan els ha interessat.
Trobem poc conciliadores les actitud d’alguns representant polítics, com ara el regidor de festes Domingo Tomàs, i el mateix alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el qual, paradoxalment és vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència i en canvi es dedica a multar i posar traves al jovent independentista de Tortosa
Per tot això reivindiquem que l'ajuntament i la Generalitat deixen de mirar la diversitat política i social com un problema a eliminar, sinó com un fet que hauria de demostrar la bona salut d’una democràcia. Per altra banda, creiem que l’ús de pancartes, repartir octavetes o enganxar cartells no hauria de ser motiu de sanció en cap motiu, ja que és una forma de llibertat d’expressió clara, que els partits polítics que han promogut aquestes ordenances també utilitzaven no fa tant.
Finalment, demanem que retiren totes les multes interposades, que els ajuntaments i la Generalitat no posen pals a les rodes a l’hora d’organitzar actes, i per últim la derogació de l'ordenança del civisme.
Contra la repressió, més acció! Les multes no ens faran callar!
Assemblea de Maulets de les Terres de l’Ebre, gener del 2012