dimecres, 24 de desembre del 2008

Acció simbòlica contra el consumisme a Amposta

El passat 23 de desembre l'assemblea de Maulets del Montsià va realitzar una acció simbòlica a l'hipermercat Eroski d'Amposta amb l'objectiu de conscienciar la gent del consumisme de la nostra societat, molt present durant tot l'any però exagerat durant les festes de Nadal.Així les dos persones encadenades a un euro simbolitzaven com el Nadal ens encadena el consum i alhora eren el reclam perquè la gent s'acostés, i la resta de persones de l'assemblea repartís les més de sis-centes octavetes que es van imprimir.

Així les dos persones encadenades a un euro simbolitzaven com el Nadal ens encadena el consum i alhora eren el reclam perquè la gent s'acostés, i la resta de persones de l'assemblea repartís les més de sis-centes octavetes que es van imprimir.

Adjuntem un parell de fotos de l'acció i el text de l'octaveta.



http://maulets.org/imatges/eroskiamposta3.jpg



Durant les festes de Nadal el consumisme, ja prou present en la nostra societat, augmenta de manera exagerada. Així, tot i que durant tot l'any seguim comprant compulsivament coses que realment no necessitem, és a Nadal quan més potenciem este hàbit.


Es calcula que enguany cada llar catalana gastarà aproximadament 900€ en compres nadalenques. Però, és realment necessari tenir este volum de despeses per passar unes bones festes? Comprar més ens farà més feliços? Unirà més la nostra família?

Caldria plantejar-nos el perquè de l'huracà consumista que envolta la nostra societat. Dia a dia rebem impactes publicitaris incitant-nos a comprar més i més car per ser més feliços, més prims, més guapos, més interessants i fins i tot, més importants que els demés. Així mentre ens tenen entretinguts pensant com estalviar per poder-nos comprar aquell producte tan inútil com “necessari”, no aconseguim arribar a final de mes ni plantejar-nos perquè no hi arribem.

A este hàbit consumista cal sumar-hi un nou factor, la crisi de què tothom parla i de la qual se'ns diu que som els principals culpables. Mentre la situació empitjora, el Govern Espanyol posa injeccions als bancs per tal d'impedir que no paren d'obtenir beneficis i deixant, per exemple, que el 20% d'habitants del Principat de Catalunya que viu sota el llindar de la pobresa, segueixi augmentant sense parar.

La crisi econòmica que patim hauria de ser l'espurna que inicie una crisi en els valors consumistes i en el culte al diner de la nostra societat. Només així podrem plantejar-nos una societat construïda a partir de valors com la solidaritat o la llibertat i no la competitivitat o les ànsies de poder.

El Nadal ens encadena al consum!

No pagarem les seues crisis!

Assemblea de Maulets del Montsià