divendres, 7 de novembre del 2008

Allò que no surt per la tele: la manipulació en els mitjans de comunicació





L'assemblea de Maulets del Montsià hem preparat un cicle de xerrades que, sota el títol "Allò que no surt per la tele" pretèn donar uns quants exemples de fins a quin punt els mitjans de comunicació ens manipulen per afavorir els seus interessos.

Pots descarregar-ne el tríptic aquí.

El cicle està dividit en tres jornades:

- divendres 14 de novembre: Els Països Catalans en els mitjans: com amagar un poble en moviment

“Tots els valencians són uns fatxes”

“València està plena de blaveros


“Si vas a València i parles català t'insulten”

Tots hem sentit alguna vegada frases com estes. Però són certes? ¿És realment així el País Valencià, o és la imatge que ens ofereix Canal 9 i altres mitjans de comunicació, controlats pel PP i el PSOE? Quina és la situació de l'independentisme al País Valencià? ¿Per què els mitjans amaguen les més de 20.000 persones que van sortir al carrer el passat 25 d'abril a Alacant? ¿Per què amaguen també les més de 600 agressions neonazis a persones implicades en el valencianisme sofertes durant este any?

Xarrada a càrrec de Pep Giner, exmilitant de l'assemblea de Maulets d'Alacant i membre del sindicat COS i el periòdic l'Accent.

- divendres 21 de novembre: Veneçuela, dictadura o esperança?

Si pensem en Veneçuela ens vénen imatges com el famós Por qué no te callas?, els polèmics discursos del seu president Chávez o la suposada falta de democràcia i llibertat d'expressió del país. Això canvia si descobrim, per exemple, que els principals mitjans de comunicació catalans i espanyols estan pagats per empreses com Repsol, a les quals Chávez ha deixat de subvencionar per poder destinar els milions que guanyaven extraient petroli a les persones més necessitades del país.


O que RCTV, la ràdio i televisió veneçolana que segons els “nostres” diaris va ser censurada per Chávez va promoure un cop d'estat militar pagat amb diners nord-americans per intentar tombar el govern elegit democràticament pels veneçolans.

Carles Badenes i Nela Saborit, membres de la brigada catalanoveneçolana Ali Primera, van viatjar l'estiu passat a Veneçuela i ens explicaran de primera mà els canvis socials i econòmics que s'estan vivint allí i quins interessos tenen els mitjans de comunicació occidentals en amagar-ne la realitat.


- divendres 28 de novembre: sexualitat i mitjans de comunicació

Un altre tema interessant a observar dels mitjans de comunicació és la manera com enfoquen la sexualitat.

L'utilització del cos de la dona com a reclam publicitari i per augmentar audiència de determinats programes, l'escassa presència de dones homosexuals en programes, sèries i pel·lícules, el rol de "xica guapa i tonta" de moltes presentadores respecte el presentador principal, el mite dels homes homosexuals com persones consumistes i despreocupades, la manera com els telenotícies enfoquen assumptes com la violència de gènere, la imatge de les persones transsexuals com a "loques", la visió de la sexualitat que diuen que tenim -o ens fan tenir- la gent jove...

Així, en la darrera sessió del cicle veurem la pel·lícula Las mujeres de verdad tienen curvas i analitzarem la relació entre sexualitat i mitjans de comunicació.



Us hi esperem!


[] Organitza: Maulets Montsià | montsia@maulets.org