dimarts, 26 d’agost del 2008

11 de Setembre a les Terres de l'Ebre

vuit entitats del territori s'organitzen per a convocar un acte unitari a Tortosa el dia 12 de setembre commemorant els 300 anys de la caiguda de la ciutat

Enguany es compleixen 300 anys de l'ocupació borbònica de Tortosa a la Guerra de Successió. El 15 de juliol de 1708 les tropes de Felip de Borbó ocupaven definitivament la ciutat de Tortosa, després d'un llarg mes de setge. Un any abans, el 25 d'abril del 1707 amb la batalla d'Almansa s'iniciava la dominació política, militar, econòmica i social de l'estat espanyol sobre els Països Catalans. Este procés d’ocupació es completaria amb la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714 i el 1715, amb la caiguda de Mallorca i culminaria amb el Decret de Nova planta, pel qual es suprimien les lleis i l'ordenació territorial pròpia del nostre país, els prohibia la llengua catalana i s'iniciava una repressió ferotge contra el nostre poble.

Per a commemorar aquests tres segles d'ocupació diverses entitats del territori s'han agrupat al voltant de la Comissió 11 de Setembre de les Terres de l'Ebre i organitzaran el proper 12 de setembre un acte al nucli històric de la ciutat de Tortosa, d'aquesta manera es vol potenciar la celebració d'una diada popular i reivindicativa, amb associacions i col·lectius de la societat civil, més enllà de les celebracions institucionals que s'hi puguen fer.

A la comissió hi participen: Òmnium Cultural, Associació Cultural Soldevila (Campredó), Maulets de les Terres de l'Ebre, Sinicat d'Estudiants dels Països Catalans (Terres de l'Ebre), Casal Popular Panxampla, Associació Cultural Camí de Sirga (Tivenys), Assemblea de Joves de Vinaròs i Casal Popular del Sénia (Vinaròs).Properament es farà una roda de premsa on es presentarà el cartell i els actes organitzats.