dimecres, 16 d’octubre del 2013

Botifarra a la hispanitat!

El passat divendres 11 d'octubre ens vam reunir sota el lema "12 d'octubre res a celebrar. Fes-li botifarra a la Hispanitat". L'acte va consistir en un concert del cantautor tarragoní Josep Romeu i una baldanada popular. A la mitja part del concert es va llegir el manifest (que reproduïm a sota) i es va recordar que l'ajuntament ha fet pagar a l'organització per ocupar un espai públic i es va denunciar el doble raser i caciquisme del consistori que fa complir les normatives amb criteris d'amiguisme i afinitat política, fent una demostració clara de què entén per democràcia. Finalment, es va aprofitar per fer un toc d'atenció al fet que encara en ple s.XXI  a Tortosa hi ha el monument franquista més gran dels Països Catalans, i encara queda molta nomenclatura franquista, com ara la plaça d'Espanya (popularment plaça de l'Ajuntament) nom que es va adoptar després de la reconstrucció del barri de pescadors que va ser destruït precisament per l'aviació feixista durant la guerra civil. Aprofitant l'ocasió, es va decidir rebatejar simbòlicament plaça dels Països Catalans.







Manifest del 12 d'octubre de l'Esquerra Independentista del Baix Ebre (CUP-Tortosa, SEPC-Tortosa i Arran Baix Ebre) 

12 D’OCTUBRE RES A CELEBRAR
Demà, 12 d’octubre, la gent d’aquest país, dels Països Catalans, no tenim res a celebrar. Com tampoc no ho té la gent que viu a Sud Amèrica, i tampoc no hauria de celebrar res la gent treballadora de l’Estat espanyol, a qui li diuen que España és una gran nació, però que viuen cada dia la precarietat laboral o l’atur, les retallades socials, els desnonaments, la violència de gènere...
La Hispanidad és la festa de les tres mentides: la mentida del descobriment i de la trobada de dos móns, la mentida de la madre patria i la mentida de la gran nació espanyola.
Primera mentida, aquella que ens presenta el descobriment d’Amèrica com un encontre entre dos móns. El descobriment de Cristòfol Colon va suposar el major desastre demogràfic de la història de la humanitat. Quin estat civilitzat pot celebrar i recordar un dia així? En 130 anys el 95% de la població autòctona del continent americà va morir (a Mèxic al 1518 vivien 25 milions de persones, al 1623 només 700.000, només va sobreviure un 3%). I no podem oblidar el paper de l’església, en nom del cristianisme van assassinar milions de persones perquè eren infidels. Desmond Tutu, pacifista sud africà, va dir “quan els colonitzadors arribaren aquí, ells tenien la religió i la seua bíblia i nosaltres les terres. I ens van dir, tanqueu els ulls i reseu. Quan els vam obrir, ells tenien les terres i nosaltres només la bíblia”.
Segona mentida, l’amor mutu entre la  madre patria i Sud Amèrica. Com ens recorda el gran escriptor Eduardo Galeano: Sud Amèrica i no Amèrica Llatina!. Al sud del continent, se’ls van imposar les llengües castellana i portuguesa i des de fa 500 anys, qui no parla alguna llengua llatina és tractat com a ciutadà de segona. Amor de madre, sí, però per les riqueses del continent americà.  Durant els primers 150 anys es van robar 17.000 tones de plata i 200 tones d’or. Milers i milers d’indígenes van ser obligats a treballar a les mines en règim de semiesclavitud i es van dur milions d’esclaus de l’Àfrica negra. Amor que avui continua amb les multinacionals espanyoles intentant quedar-se l’aigua, la telefonia, els bancs, el gas, el petroli, les terres... Per això, avui, a Sud Amèrica no recorden com a herois Cristòfol Colon,  Vasco de Gama o Hernan Cortés i sí són herois Emiliano Zapata, José Martí o el Che Guevara.
Tercera mentida, la Hispanidad és la gran festa d’una gran nació/estat. Gran nació/estat? Quasi 6 milions d’aturades, més de 12 milions de pobres (que al 2025 seran 20 milions), 2,2 milions de xiquets i xiquetes vivint en la pobresa, més de 500.000 desnonaments... On són els motius per sentir-se orgullós de ser espanyol? Per què la gent treballadora de l’estat espanyol s’ha de sentir orgullosa d’un estat que ha decidit pagar primer el deute als bancs que la salut i l’educació de la gent?
Per això, el 12 d’octubre NO HI HA RES A CELEBRAR!! Perquè és la data del començament d’un genocidi, del començament del major robatori de la història i del començament del major procés d’esclavització de la història de la humanitat.
Ni Catalunya ni els Països Catalans som part d’eixa que diuen gran España, i avui agafem l’exemple del poder popular de Veneçuela, de Bolívia, de Cuba, d’Equador... que es van enfrontar al colonialisme espanyol i a les seues multinacionals per donar al poble el que és del poble. Avui, 12 d’octubre, diem que no volem saber res d’España i la seua oligarquia castellana, però que si realment volem ser lliures, que si realment volem un futur digne per a la gent jove, per a la pagesia, per a la nostra salut o educació, si realment volem un futur digne ens haurem d’alliberar d’Espanya,  però també dels interessos del gran capital que avui mana a Espanya, però també a Berlín i també a València, a Mallorca o a Barcelona. I si l’oligarquia espanyola amb Iberdrola, el Banc Santander, el BBVA, Endesa... ens ofega, La Caixa,  Abertis o el grup Godó també ens fan la vida impossible. Independència d’Espanya sí, però també independència econòmica de Brussel·les i de Berlín. Independència per canviar-ho tot.  

CUP-Tortosa, SEPC-Tortosa i Arran Baix Ebre, 12 d'octubre de 2013