dijous, 11 de novembre del 2010

Es celebra amb èxit el Correllengua 2010 a Amposta

El passat dissabte 6 de novembre es va celebrar a Amposta l'edició 2010 del Correllengua. L'acte, que ha comptat amb la participació d'una quarantena de persones, ha estat organitzat pel Col·lectiu Chilenos-Hispanos de les Terres de l'Ebre, Òmnium Cultural i Maulets, i ha consistit en una exhibició de cueca, dansa tradicional xilena, i en un homenatge a Vicent Andrés Estellés, poeta de Burjassot de gran compromís polític i social i d'importància cabdal en la literatura catalana.

D'esta manera des dels col·lectius organitzadors s'ha volgut lligar la cultura popular i tradicional catalana amb la dels catalans nouvinguts, posant en evidència així la falsedat, l'alarmisme i la demagògia de discursos racistes i electoralistes com el de Plataforma x Catalunya i demostrant que la cultura catalana del segle XXI serà una cultura diversa i transformadora, enriquida amb el bagatge cultural de totes les persones que han vingut als Països Catalans des d'arreu del món però amb l'essència de la tradició de tants segles d'història.

Així, la Plaça Cecília Carvallo d'Amposta ha acollit la jornada, que s'ha iniciat amb una breu presentació sobre Xile i la cueca a càrrec d'una membre del col·lectiu xilè, que un cop finalitzada ha donat pas a l'exhibició del ball. Acabada la dansa es donà pas a l'homenatge a Estellés, que comptà amb la participació de diferents escriptors i activistes culturals de les Terres de l'Ebre com Jesús M. Tibau, Xavier Aragó, Emigdi Subirats, Maria Josepa Altadill, Sílvia Panisello i Rosa Subirats. Després de l'homenatge es llegí el manifest del Correllengua 2010, escrit per l'escriptora catalana d'origen argentí Patricia Gabancho, i finalment -i per cloure la jornada- es donà pas al col·lectiu xilè, que tornà a interpretar una selecció de les seues danses tradicionals.

Amposta, Països Catalans
6 de novembre del 2010