dilluns, 12 d’octubre del 2009

Això no és Espanya, 12 d'Octubre: res a celebrar!

El 12 d'octubre és una data amb una càrrega simbòlica molt elevada. Este mateix dia, l'any 1492, Cristòfol Colom arribà a Amèrica, iniciant així un procés imperialista molt diferent al que expliquen els llibres d’història. El “descobriment d’Amèrica” no fou doncs cap intercanvi cultural, sinó tot el contrari: un genocidi perpetrat per unes tropes invasores en territori indígena.


Resulta significatiu que l'Estat Espanyol trie esta data com a diada “nacional”. Els valors que este vergonyós capítol de la història representen no són sinó la intolerància, l'esclavatge, la imposició cultural, l'extermini, l'espoli i la violència. Valors que, d’altra banda, lluny de ser rebutjats es fomenten amb actes “patriòtics” i “festius” com són les desfilades militars i les exhibicions de material bèl·lic que es donen a moltes ciutats de l’Estat Espanyol.


No és casual que l’altre esdeveniment que destaca, juntament amb estes exhibicions de capacitat militar, de la celebració del 12 d’octubre siguen els actes i manifestacions feixistes de violents grupuscles de l’ultradreta espanyolista. Uns grupuscles que aprofiten el context socioeconòmic actual per difondre un discurs populista i demagog en el qual el culpable de tot sempre serà l’immigrant. Immigrant que, no ho oblidem, degut a la seua situació de persona il·legal i, sovint, sense papers, patix la crisi del sistema capitalista encara més que la resta de la classe treballadora.

L’estat, però, difícilment posarà solució a esta situació, doncs la tolerància respecte esta mena de manifestacions és pràcticament absoluta, com vam poder veure recentment en el referèndum independentista d’Arenys de Munt. Mentre falangistes i feixistes es manifestaven i amenaçaven de mort de manera totalment impune a tots aquells qui no pensen com ells, qui veia prohibida la seua llibertat d’expressió era el poble arenyenc, a qui se li va intentar impedir poder votar, ni tan sols de manera simbòlica, sobre el seu propi futur.


D’exemples, però, en podem trobar molts més: agressions blaveres a manifestants valencians durant la Diada del 9 d’octubre sense cap mena d’intervenció policial, artefactes explosius col·locats en locals o seus de moviments valencianistes i independentistes que no s’investiguen, etc. Les dades parlen soles: als Països Catalans s’han registrat, en els darrers 18 anys, fins a 24 assassinats per part de membres de moviments d’ultradreta. La majoria, però, no han estat investigats. No hem d'oblidar, que la criminalització constant de la immigració no fa més que desviar l'atenció, mentre els polítics continuen aplicant les seues polítiques neolliberals i l'empresariat continuen explotant la classe treballadora.

La resposta antifeixista, però, no és fa esperar. Hem pogut veure, per exemple, com la contundent resposta de la societat civil del Camp de Tarragona, que va sortir al carrer per rebutjar la manifestació nazi que hi havia convocada, ha servit perquè este any no intenten repetir-la.


El moviment antifeixista d’arreu dels Països Catalans gaudeix, a més, de més bona salut que mai, amb la recent reestructuració de de l'històrica Plataforma Antifeixista de Barcelona, el col·lectiu Antifexistes.org del País València o diversos col·lectius locals i comarcals que estan sorgint arreu del territori.

Tot i això, hem d'estar alerta, i respondre sempre de la manera més contundent possible a qualsevol intent del feixisme de fer-se un lloc als carrers dels nostres pobles. Per això animem tota la població a participar de les diferents convocatòries antifeixistes que hi haurà arreu del país, especialment a Barcelona, on també es concentraran els feixistes a la muntanya de Montjuïc.


El 12 d'octubre tots i totes a la manifestació antifeixista!!! [12h Plaça Urquinaona (Barcelona)]


Això no és Espanya. 12 d'octubre, res a celebrar!

Combatem el Racisme i el Feixisme!

Maulets Terres de l'Ebre. 12 d'octubre de 2009